RSS

Thursday, November 25, 2010

Sambal Keli dan Ulam-ulaman

Keli merupakan antara spesis ikan air tawar yang dahulunya hanyalah makanan orang kampung. Sama ada di buat sambal, masak lemak cili api, asam pedas, gulai (atau kari), mahupun digoreng begitu sahaja, ia tetap menambat selera orang-orang kampung. Kini ia antara tarikan utama di restoran-restoran di bandar.


Ditambah pula dengan ulam-ulaman beserta sambal belacan, ia bisa membangkitkan selera makan anda. Antara restoran yang kerap menjadikan ikan keli sebagai salah satu menu ialah Restoran Opah di Puncak Jalil, KL.. tempat dimana aku dan rakan-rakan selalu berkunjung untuk santapan tengahari.

Sesiapa yang berada berhampiran, moh lah singgah.

Namun begitu, sesiapa yang tidak mahir pasti masakan berasaskan ikan ini tidak menjadi, atau dalam kata lain tidak sedap serta berbau hanyir. Nanti saya akan kongsikan bersama tip-tip dan beberapa resepi berasaskan ikan ini.

0 comments:

Post a Comment

Kongsi dengan kawan bro

Memaparkan senarai makanan, warung, lokasi, dan pelbagai lagi berkaitan dengan makanan mengikut citarasa dan pilihan kebanyakan orang biasa di Malaysia.