Bahan-bahannya:
1. Ikan Keli (bergantung pada kehendak dan selera keluarga)
2. Beberapa ulas bawang merah dan bawang putih (dicadangkan 4 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih)
3. Seulas bawang besar
4. Sedikit halia
5. Garam, Gula, Asam Jawa (pilih asam jawa asli)
6. Cili Kering
Cara Memasak:
1. Ikan Keli

Ikan ini kemudian di sapukan garam dan kunyit dan digoreng garing (tapi jangan terlalu garing dan jangan sekejap sangat).
2. Bahagian sambal
Bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus bersama halia. Manakala bawang besar dihiris nipis
Cili Kering dikisar lumat.
Prosesnya - Panaskan kuali bersama beberapa sudu minyak mengikut kesesuaian anda (kurangkan minyak lagi baik). Tumiskan cili kering hingga betul-betul kering atau anda dapat lihat pecahan minyak dan airnya telah kering. Ini bagi memastikan sambalnya pedas tapi tidak memedihkan perut. Setelah kering, masukkan bawang yang telah dikisar dan biarkan beberapa ketika (pastikan api tidak terlalu kuat). Kemudian masukkan secubit garam, sesudu gula, dan perahan air asam jawa. Apabila sambal yang ditumis sudah hampir kering kali kedua, masukkan hirisan bawang besar tadi beserta ikan keli yang telah siap digoreng garing. Biarkan beberapa ketika dan tutup api.
Sedia dihidang dan sedap dimakan ketika panas.
Selamat Mencuba
0 comments:
Post a Comment